czwartek, 9 marca 2017

Rolada boczkowa z płatkami czosnku z szynkowara


Kiedy zobaczyłam w sklepie taki chudy boczek, od razu widziałam go oczyma wyobraźni w szynkowarze. Zazwyczaj roladę boczkową piekę, aby tłuszcz miał możliwość się wytopić, lecz tym razem go parzyłam. Dzięki radom Alinki z grupy, do której należę na FB przygotowałam boczek inaczej niż zwykle - parzenie zajęło 5h, ale warto było. Dzięki temu, że woda stopniowo osiągała odpowiednią temperaturę boczek podczas parzenia się rozkleił, tzn po parzeniu wyszedł mięciutki i soczysty. Całość przygotowałam w szynkowarze Duet, który niesamowicie sprawdza mi się przy wędlinach w całości lub właśnie roladach.






Składniki:

  • 1-1,30 kg surowego boczku bez skóry i kości
  • 18 g/kg mięsa soli peklowej
  • pieprz czarny
  • majeranek
  • płatki czosnku

Przygotowanie:

Oczyszczony i osuszony płat boczku obsypać solą peklową, włożyć do pojemnika z pokrywką i wstawić do lodówki na 3-4 pełne doby. Przynajmniej raz dziennie mięso wymasować i obrócić w pojemniku.

Po czasie peklowania mięso wyłożyć na deskę i oprószyć z każdej strony czarnym pieprzem. Następnie obrócić stroną mięsną ku górze, posypać natrzeć majerankiem i obłożyć boczek płatkami czosnku - miałam suszone ale również dobrze można pokroić świeże ząbki w plasterki. Mięso zwinąć w roladę.







Szynkowar wyłożyć woreczkiem nadającym się do szynkowarów lub użyć woreczka takiego do mrożenia. Można bezpośrednio wkładać również do praski jeśli szynkowar jest ze stali nierdzewnej. Do worka włożyć boczek, woreczek skręcić pozbywając się powietrza, nałożyć płytkę dociskową a następnie klamrę ze sprężyną. Tak przygotowany szynkowar wstawić do lodówki jeszcze na 8-12 h.

Następnie na dno garnka ułożyć kratkę (jak przy wekowaniu) lub ściereczkę, włożyć szynkowar i całość zalać zimną wodą, woda do 1 cm poniżej brzegu praski. Nastawić palnik na minimalną moc i parzyć do czasu aż po wbiciu termometru w wyrób, temperatura wskaże 72oC. Parzyłam od początku z wbitym termometrem. Dopiero po 1,5 godzinie woda osiągnęła temperaturę 70oC, później utrzymywałam ją w granicy 73-75oC do samego końca. Parzenie zajęło 5h.

Po parzeniu szynkowar wyjąć z gorącej wody, całość schłodzić w zimnej wodzie (wstawiam do zlewu i zalewam oczywiście 1 cm poniżej brzegu praski) i zdjąć klamrę ze sprężyną - boczek wchłonie jeszcze puszczone soki. Gdy szynkowar jest zimny wstawić go do lodówki na około 12 h (daję na noc) aby mięso stężało i ładnie się kroiło. Po tym czasie wyciągnąć wędlinę (woreczek jest tu przydatny) i już możemy się delektować. Bez woreczka też nie ma problemu z wyciąganiem - wystarczy tylko praskę zanurzyć w gorącej wodzie na chwilkę, przewrócić do górny dnem, stuknąć i wędlina wypadnie z praski.

Smacznego!
Zainteresował Cię jakiś przepis? Świetnie! Przygotowałaś/eś w domu? Jeszcze lepiej :) Jeśli masz ochotę to podziel się z nami zdjęciem wykonanej potrawy. Zdjęcia można przesyłać w wiadomości prywatnej lub na ewak1986@mail.com :)

4 komentarze :

  1. Pięknie ci wyszedł. Jak też robię boczek w duecie lecz mi wychodzi twardawy. Temperatury o jakich piszesz to w środku wyrobu czy temperatura wody? Większość przepisów mówi że temperatura w środku ma być do 64 st.Proponuje zamiast płatków czosnku użyć Czosnku niedzwiedziego efekt ten sam ale wizualny lepszy.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Tak jak napisałam, temperatura wody podczas parzenia najlepiej 70 do 75 st max, a mięso do 72 st. Parzy się wtedy dłużej ale mięso się rozkleja. Można w wyższej i szybciej ale to wtedy wyjdzie właśnie twarde. To tak samo jak porównać mięso z wolnowaru a z piekarnika pieczonego w wysokiej temperaturze.

      Usuń
    2. A jeśli chodzi o czosnek to nie zgodzę się, że to jest to samo. Czosnek w ząbku a niedźwiedzi to dwa inne smaki i akurat chciałam taki efekt uzyskać ;) ale oczywiście można posypać sobie czym się chce.

      Usuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Obsługiwane przez usługę Blogger.

© 2015 kocham.. lubię.. gotuję.., AllRightsReserved.

Designed by ScreenWritersArena